Cum Să Nu Mai Fii Gâdilat: Încearcă Această Tehnică



Este una dintre cele mai timpurii forme de comunicare între părinți și copii, chiar înainte de a începe limbajul. În timpul adolescenței, gâdilatul capătă un ton de cochet, iar după vârsta mijlocie scade dramatic. Râdem când suntem gâdilați, deoarece atât gâdilatul, cât și râsul activează operculul Rolandic – o parte a creierului care controlează mișcarea feței, reacțiile vocale și emoționale. Gâdilatul stimulează, de asemenea, hipotalamusul, care este partea a creierului care ne controlează temperatura corpului, foamea și comportamentul sexual, printre altele.

  • O teorie este că a fi gâdilat a evoluat ca un mecanism de apărare pentru a proteja zonele vulnerabile ale corpului și pentru a arăta supunere.
  • Dacă începeți să vă simțiți copleșit sau inconfortabil, respirați lent și adânc de câteva ori pentru a vă ajuta să vă împăcați în momentul prezent.
  • Unii oameni sunt atât de gâdilați încât râd sau se încântă la cea mai mică atingere sau la anticiparea de a fi gâdilați.
  • Dr. Emily Grossman, un prezentator de știință și educator în Marea Britanie, detaliază mai multe teorii care sugerează de ce ne simțim gâdilatori.


A fi gâdilat poate fi atât inconfortabil, cât și jenant, dar există modalități de a-ți reduce sensibilitatea. Înțelegerea de ce ești gâdilată și identificarea declanșatorilor te poate ajuta să devii mai conștient de reacțiile tale. În plus, respirația profundă, tehnicile de distragere a atenției, relaxarea progresivă a mușchilor și desensibilizarea vă pot ajuta la reducerea gâdilatului.

Cum Să Fii Mai Puțin Gâdilator În Timpul Examenelor Medicale



Abia recent am început să înțelegem acest mecanism din creier. Oamenii în neuroștiință au dezvăluit că nu ne putem gâdila pe noi înșine (tipul gargalesis) în esență pentru că nu ne putem surprinde propriul creier. În timpul unei gâdili, terminațiile nervoase ale pielii transmit semnale electrice către cortexul somatosenzorial, o parte a creierului care procesează atingerea. Între timp, cortexul cingulat anterior analizează aceste semnale ca fiind dăunătoare sau jucăușe.

  • Un alt studiu fMRI din 2013 a constatat că creierul a răspuns diferit, în funcție de dacă râsul a rezultat din gâdilaturi sau din glume cu prietenii.
  • În plus, respirația profundă, tehnicile de distragere a atenției, relaxarea progresivă a mușchilor și desensibilizarea vă pot ajuta la reducerea gâdilatului.
  • Dar pentru cei mai mulți dintre noi, este o experiență întortocheată, plină de râsete incomode și nedornice.
  • Pe măsură ce ești gâdilat, încearcă să menții o expresie facială serioasă și dreaptă.


Susținătorii teoriei că gâdilatul a evoluat ca mecanism de apărare ar putea argumenta că aceste zone sunt gâdilatoare, deoarece sunt cele mai vulnerabile de pe corpul tău. Diferiți oameni experimentează gâdilatul în moduri diferite, așa că, deși gâdilatul poate fi distractiv pentru o persoană, poate fi neplăcut pentru altul, chiar dacă totuși râd ca un reflex. Cereți întotdeauna consimțământul unei persoane înainte de a o gâdila. Unii oameni pot fi gâdilați pe anumite părți ale corpului, dar nu și pe altele.

Știința Gâdilului



Unii oameni nu le place să fie gâdilate, dar totuși poate provoca un reflex de râs. Cu toate acestea, în același mod în care o persoană poate plânge când taie ceapa fără să se simtă neapărat tristă, râsul nu indică întotdeauna plăcere. Deși înțelegem de ce râdem când suntem gâdilați, de ce nu ne putem gâdila pe noi înșine? Grossman explică atunci când ne gâdilăm, creierul are deja o idee bună unde va apărea senzația. Prin urmare, se va familiariza cu felul în care se simte, ceea ce suprimă răspunsul de gâdilat. Dar pentru cei mai mulți dintre noi, este o experiență întortocheată, plină de râsete incomode și nedornice. Indiferent dacă îți place să gâdil sau nu, s-ar putea să te întrebi de ce corpul tău reacționează așa.



Este cât de mulți terapeuți de masaj se ocupă de clienții gâdilați. Grossman sugerează că această acțiune vă va ajuta creierul să prezică mai bine senzația de gâdilat și vă va ajuta să vă suprimați răspunsul la gâdilat.

Cum Să Gâdili Pe Cineva



Unii oameni de știință sugerează că aceeași activitate a creierului nu are loc dacă încerci să te gâdili. Ați putea să vă păcăliți creierul punându-vă mâinile peste mâinile persoanei care vă gâdilă. Acest lucru permite creierului tău să prezică senzațiile și să suprime răspunsul gâdilului. Pe măsură ce descoperim cum funcționează, oamenii de știință sunt, de asemenea, interesați de motivul pentru care ne gâdilăm.

  • Pe măsură ce ne confruntăm cu o senzație de gâdilat, această parte a creierului alertează în mod natural corpul despre aceasta.
  • Cele mai gâdilatoare locuri din corp – între coaste și sub brațe, de exemplu – sunt, de asemenea, cele mai vulnerabile la atacuri fizice.
  • Deci, dacă ești cineva care urăște să fie gâdilat, dar totuși te trezește să râzi – ceea ce de obicei este perceput ca un răspuns pozitiv – este pentru că ai un răspuns emoțional autonom.
  • Oamenii de știință au discutat de sute de ani răspunsul la gâdilă, dar cercetătorii abia încep să înțeleagă de ce unii oameni sunt gâdilatori și ce scop ar putea servi acest răspuns ciudat.


Dar în partea din spate a creierului, cerebelul te dă departe. Îți spune cortexului că ești pe cale să încerci să te auto-gâdili și să nu-ți faci griji, ar trebui să suprime semnalele de la gâdil. Deci, există un sistem cerebral care analizează inputul senzorial împreună cu ieșirea motorie, spunându-ne practic dacă ceea ce simțim se datorează nouă înșine sau altora.

Distrageți-vă Atenția Când Începeți Să Vă Simțiți Gâdilatori



Frecarea zilnică a picioarelor cu loțiuni, exfoliații și săruri te-ar face să experimentezi senzații diferite. Îți poate crește rezistența să suporti acel înțepătură pe picioare. Odată ce opriți acea desensibilizare bazată pe atingere, veți fi din nou o victimă a gâdilului. Tehnica lui Grossman de a-ți pune mâna pe mâna gâdilatorului folosește conceptul de a fi incapabil să te gâdili pentru a-ți gestiona reacția la gâdilat. Potrivit dr. Emily Grossman de la Royal Institution, există o tehnică pe care o poți folosi pentru a reduce răspunsul gâdilului. Când cineva încearcă să te gâdile, pune-ți mâna pe mâna lui.

  • Poate că ne gâdilăm copiii pentru a-i învăța cum să protejeze acele zone neprotejate.
  • Unii oameni cred că răspunsul gâdilului ar putea fi protector.
  • Gâdilatul stimulează, de asemenea, hipotalamusul, care este partea a creierului care ne controlează temperatura corpului, foamea și comportamentul sexual, printre altele.
  • Folosește copia de eferență pentru a prezice reacția senzorială.
  • Oamenii sunt adesea mai puțin gâdilați dacă se simt triști sau furioși.
  • Acordați atenție modului în care reacționați când cineva vă atinge sau mângâie ușor diferite părți ale corpului.

10mg slushie by liqua vape 10ml flavoured nic salts
visit here